VENTILÁTOROK FAJTÁI

A ventilátor vagy szellőző egy gáz áramoltatására szolgáló gép. A gáz legtöbb esetben friss vagy szennyezett levegő, esetleg füstgáz. Az áramlás célja lehet az emberek által használt levegő cseréje friss levegővel, hűtés, szárítás, oxigén juttatása az égés táplálására. A ventilátor áramlástani forgógép, működése hasonló a szivattyú, fúvó és kompresszor elvéhez, azzal a különbséggel, hogy ezekhez képest általában nagy áramlási mennyiséget szállít kisebb nyomáskülönbséggel szemben. A ventilátorok három fő csoportra oszthatók: axiális, radiális vagy nevezik centrifugálisnak is, és keresztáramú ventilátorokra.

Az axiális

Az axiális ventilátorok forgó lapátjai a levegőt tengelyirányú áramlásra késztetik. Az ilyen ventilátorokat igen sok területen használják. A legtöbb háztartásokban használt készülék is ilyen típusú. Ezek többsége egyszerű kerek furattal, csődarabbal ellátott lemez alakú állórészben van szerelve, az esetek többségében a ventilátor forgórészt (járókereket) közvetlenül a hajtó motor tengelyére erősítik fel. A jobb hatásfok érdekében a ventilátor háza a lapátok körül hengeres cső szokott lenni, a ventilátor tengelye két csapágyban forog, hajtását pedig nagy ipari ventilátoroknál ékszíjjal vagy rugalmas tengelykapcsolón keresztül nyeri legtöbbször indukciós villanymotortól. A nagy ventilátoroknál a jó hatásfok jelentősen befolyásolja a költségeket. Ezért ezek általában acéllemezből készült csavart lapátokkal készülnek, a még igényesebb kivitelezés esetén pedig a lapátok keresztmetszete szárnyszelvény alakú. Az elcsavarásra azért van szükség, mert a nagyobb sugáron elhelyezkedő keresztmetszetnek a forgásból származó érintőirányú sebessége nagyobb, mint a tengelyhez közelebb fekvőnek, a levegő belépési sebessége viszont mindkét helyen azonos, így az ütközésmentes relatív áramlás biztosítása céljából a lapátokat célszerű elcsavarni. Ritkábban a lapátokat üzemen kívül elforgathatóra alakítják ki (a lapátok állásszögét változtatják néhány fokozatban), ami lehetővé teszi a változó áramlási mennyiség igényéhez legjobban alkalmazkodó geometria megvalósítását. A háztartási ventilátorok egyik legfontosabb szempontja a zajszegény kivitel kialakítása. Nagy tömegben forgalmazott készülékek legtöbb alkatrészét ma műanyagból vagy forgácsmentes megmunkálással gyártják, ami a költségek csökkentése mellett a nagyobb alakhűséget is biztosítja. Léteznek siklócsapágyas és golyós csapágyas kivitelben is. Az axiális ventilátorok mérete és teljesítménye széles határok között változik a számítógépek mikroprocesszorait hűtő miniatűr szerkezetektől a szélcsatornák hatalmas egységeiig. Az ipari ventilátorok szokásos csőátmérői 300–400 mm-től 1800-2000 mm-ig terjed, az előállított statikus nyomáskülönbség 800 Pa vagy annál kevesebb.  

A radiális

radialisA radiális ventilátor tengelyirányban szívja be a levegőt és a tengelyre merőlegesen fújja ki. Járókerekének sík körlap a hátlapja, előlapján pedig (amely lehet sík kör alakú sík lemez vagy trombita-szerűen kialakított forgástest, a szívócsonk irányában kialakított kerek lyukon keresztül szívja be a levegőt. A lapátok az előlap és a hátlap között helyezkednek el. A járókerékből sugárirányba kilépő levegőt az alakjáról csigaháznak nevezett külső burkolat tereli a kilépő csonk irányába, ahonnan fémlemezből készült, általában téglalap keresztmetszetű vezetékhez csatlakozik vagy kilép a szabadba. A radiális ventilátorokat szintén igen sokfelé használják. Mivel nagyobb nyomásnövekedést hoz létre, mint az axiális ventilátor, ennek megfelelő a felhasználása is: hajszárítóba, levélszívóba, porszívóba, sátrak matracok felfújásához, légkondicionáláshoz és több ipari berendezésbe építik be. 

A járókerék lapátjainak alakja típusonként változik. Hátrahajló lapátoknak nevezik azokat, melyek kilépő érintője a forgásiránnyal ellentétes irányba mutat, előrehajló lapátok kilépő érintője a forgásirányú. Ez utóbbiak nagyobb nyomáskülönbséget állítanak elő.

A keresztáramú

keresztszamuA keresztáramú ventilátor elvét Mortier 1893-ban szabadalmaztatta. Az ilyen ventilátorok járókerekébe radiális irányban lép be a levegő, majd a lapátokon kétszer átáramolva ugyancsak sugárirányba lép ki. A járókerék szélessége általában többszöröse az átmérőnek. Ezek a ventilátorok csendesek, jó hatásfokúak, viszonylag nagy nyomáskülönbséget tudnak előállítani, a szállított légmennyiséget egyszerűen a járókerék szélességével lehet beállítani, kicsi a helyigényük. Ezek következtében igen elterjedtek háztartási alkalmazásokban, így az osztott klímaberendezések ventilátora csaknem kivétel nélkül ebbe a típusba tartozik.

KAPCSOLAT

Profan-Electric Kft.
Üzlet: 2131 Göd, Jávorka Sándor u.1/b

Székhely: 2131 Göd Erzsébet liget köz 2


Telefon: 
Mobil: 06/20 354 93 93
E- mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.profan-ventilator.hu


Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 8:00 – 16:30

KEDVELT MÁRKÁINK

 airroxihardilogo

  Harmann Ventilatoren

  

SBDlogofalarculat

 

 

Iratkozzon fel hirlevelünkre!

* kötelező mező