Kiemelt termékeink

 • profan-prim100ts
  7689 Ft

  A Prim család egy kimagaslóan jó kidolgozású, széles méret és felszereltségi kínálattal, válogatott minőségű alkatrészek felhasználásával gyártott prémium kategóriájú háztartási ventilátor. Ez a ventilátor a Profan.hu minden vásárlójának igényét kielégíti.

 • profan-ard-250
  61694 Ft

  Az ARD széria egy golyóscsapággyal szerelt cső közé szerelhető szabályozható radiális ventilátor . Jelentős légszállítási képességének és gondosan csapágyazott motorjának köszönhetően nagyobb helységek szellőztetésére alkalmas ventilátor.

 • profan-arok-300
  50457 Ft

  Az AROK ventilátor egy fali axiális ipari ventilátor . Széles méretválasztékának,felhasználási lehetőségeinek, csendes motorjának és kiemelkedő légszállítási teljesítményének köszönhetően egy kedvelt típus a Profan.hu vásárlói körében.

2015. augusztus 05., szerda 12:32

Hol, milyen ventilátort alkalmazzunk?

Ismét egy újabb témát kell feszegetnünk a ventilátorok világából. A nagy nyári melegek és a csekély légmozgás következtében, könnyebben párásodnak a fürdőszobák és nehezebben távoznak a mellékhelyiségekből a kellemetlen szagok. Minek következtében számtalan megkeresés érkezik hozzánk ventilátorokkal kapcsolatban. Az a kérdés szokott felmerülni a leggyakrabban, hogy milyen ventilátort szereljenek be a fürdőszobába, mellékhelységbe, és a különböző helyekre.

Egyszerűnek tűnik a válasz, pedig sokkal összetettebb, mint azt gondolnánk. Azt talán említenem sem kell, hogy a legjobb, ha már a tervezésnél gondolunk arra, hogy a fürdőszobában keletkező felesleges párát, vagy a mellékhelységben megrekedt kellemetlen szagokat hogyan semlegesítsük, szívjuk el. A szagok megszűntetése némileg egyszerűbb, de jelentősen függ a helyi adottságoktól, lehetőségektől. A párás levegő elszívása már egy kicsivel több odafigyelést és átgondolást, tervezést igényel. Néhány fontos alapelv ahhoz, hogy a megfelelő ventilátort válasszuk.

 1. )Határozzuk meg a helység méretét m3-ben.
 2. )Válasszuk ki a legoptimálisabb szerelési, (működési) pozíciót. Ez lehet oldalfal, vagy mennyezet függően attól, hogy hol tudjuk a lehető legrövidebb úton és legkevesebb irányváltással, töréssel elvezetni a közeget.
 3. )Ezek után már meglehet határozni az elszívó ventilátor teljesítményét és méretét.

A méret és teljesítmény meghatározásához használja a légcsere táblázatunkat.

Javasolt légcsere szorzó óránként: m3 Légcsere 1személyre:  m3/h
Lakás 1-2 Iroda (nemdohányzó) 25
Iroda 4-6 Iroda (dohányzó) 35
Bank 3-4 Színház, koncertterem 20
Garázs 6-8 Étkező (üzemi) 30
Kávéház, Bár 10-12 Konferenciaterem 30
Étterem, étkezde 6-10 Mozi 20
Mozi, színház 8-10 Sportcsarnok 20
Templom 1-2 Szociális helyiség 30
Üzemi konyha 15-20 Hotel 30
Konyha 10-15 Étterem 40
Uszoda 20-30 Múzeum 20
Mosoda 20-30 Üzlethelyiség 20
Szerelőműhely 6-10 Vásárcsarnok 20
Üzem 4-6 Előadóterem 30
Öntöde 20-30 Olvasóterem 20
Fényezőműhely 30-60  
Üzemi WC 10-15
Aula 2-3
Kórház,Kórterem 4-6
Ülésterem 4-6
Táncterem 8-10
Baromfikeltető 6-10
Disznóól 6-10

Profan Electric Kft.
Budapest, 1162.                               
Fertály u. 2

Hús, tojás stb.tároló 10-20
Tornaterem 6-12
Kozmetikai szalon 10-15

A szerelési pozíció kiválasztásával a ventilátornak egy alapvető műszaki paraméterét is meghatározza, ami éppen olyan fontos, mint az, hogy milyen a teljesítménye. Ez pedig az, hogy milyen csapágyazású a ventilátor. Ami lehet siklócsapágyas vagy golyós csapágyas. Ez a műszaki paraméter nagyban befolyásolja a ventilátor élettartamát. A nem megfelelő csapágyazású ventilátor hamarabb meghibásodhat és ez által újabb költségeket és bosszúságot okozhat. Ezért, ha mennyezetre kell szerelnünk az elszívót, akkor elsősorban golyós csapágyazású ventilátort válasszunk, sikló csapágyazásút ne szereljünk mennyezetre, csak akkor, ha a gyártó vagy forgalmazó kimondottan jelzi, hogy lehet, mert azzal a nem megfelelő beépítés feltételét is kimeríthetjük. Előfordulhat, hogy a gyártó erre hivatkozva elállhat a garanciális igény kielégítésétől. Oldalfalra lehet telepíteni siklócsapágyas és golyós csapágyas elszívót egyaránt. A golyós csapágyasok általában halkabb üzeműek.

A Profan-ventilator.hu és az általa forgalmazott termékek gyártói, minden esetben kielégítik az esetlegesen felmerülő garanciális igényeket.

Érdemes még azt is figyelembe venni, hogy a mennyezetre szerelt elszívó által elszívott levegőt, ne egy több méteres függőlegesen elhelyezett csövön keresztül próbáljunk kifújatni. Mivel a háztartási ventilátorok általában axiális ventilátorok (ezekről következő alkalommal írunk) így azok nem képesek arra, hogy egy csövön keresztül több méteres légoszlopot eltoljanak. Erre sokkal alkalmasabb egy radiális ventilátor (ezt a témát is később érintjük). Ha önnek csak ilyen módon lehet megoldani a szellőztetését, akkor mindenképp radiális ventilátort telepítsen. Átlagos háztartási célra gyártott axiális szag vagy páraelszívó ventilátor függőleges pozícióban 1m-es levegő oszlop kitolására alkalmas. Nagyon fontos, hogy ha már tudjuk, mit szeretnénk, minden esetben kérjük ki szakember tanácsát, véleményét. Mindig a helyszín szemrevételezése és a tényleges felmérése vagy a tervek kiértékelése alapján lehet csak egyértelmű és értékelhető szakvéleményt adni. Figyelem! Egy nem megfelelően méretezett és beépítet ventilátor akár emberéleteket is veszélyeztethet. Minden esetben körültekintően járjunk el és a beszerelést is szakemberrel végeztessük.

Következő bejegyzésünkben megpróbáljuk összeszedni a ventilátorok fajtáit, hogy Önök sokkal könnyebben eligazodhassanak a ventilátor dzsungel sűrű útvesztőjében.

KAPCSOLAT

Profan-Electric Kft.
Üzlet: 2131 Göd, Jávorka Sándor u.1/b

Székhely: 2131 Göd Erzsébet liget köz 2


Telefon: 
Mobil: 06/20 354 93 93
E- mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.profan-ventilator.hu


Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek: 8:00 – 16:30

KEDVELT MÁRKÁINK

 airroxihardilogo

  Harmann Ventilatoren

  

SBDlogofalarculat